autor: Kucyk » pt maja 28, 2010 4:10 pm
Przepis wydaje się być poprawny pod względem technologicznym.
Kolega z forum Alkohole Domowe podaje nieco inny przepis:
Mój przepis na cytrynówkę:
- 8 cytryn
- 0,5 spirytusu
- 0,5 przegotowanej ciepłej wody
- niecała szklanka cukru.
Cytryny pokroić w plastry i koniecznie wypestkować ze względu na to, że mogą nadać gorzki posmak nalewce/wódeczce. Plastry ułożyć w garnku i zalać roztworem wody z cukrem i spirytusu, można docisnąć talerzem aby cytryny nie pływały. Wódeczka jest gotowa do spożycia już po 6 godzinach ale jak poleży dzień lub dwa też nic się nie stanie. Następnie odcedzić, zlać do butek i podawać gościom.
Ja będę w przyszłym tygodniu miał trochę czasu, to nastawię cytrynówkę i opiszę co mi wyszło.
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.