Kiełbasa w szklanym flaku
by Klebus
# 1,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe…..dowolna konfiguracja)
# 3 ząbki czosnku
# 2 łyżeczki soli peklującej
# 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego
# 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy
# 1 łyżeczka suszonego majeranku
# 2 litrowe słoiki
Do mięsa wciskamy czosnek, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie około 10 minut. Napełniamy słoiki ściśle ubijając masę tak aby nie zostawić pustych przestrzeni. Taka ilość mięsa wystarczy na dwa słoiki zapełnione do ¾ ich wysokości.Teraz pasteryzujemy przez 2,5-3 godziny, gotowe. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki aby stężało, najlepiej do następnego dnia.
https://docs.google.com/document/d/1B7k8RCVlcK4x076Z_g-cG0-k_FPZwU37lruqcIpjZWg/edit?usp=sharing
SMACZNEGO!!!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pomysł zaczerpnięty z programu “Okrasa łamie przepisy” ale zmodyfikowany przeze mnie. W oryginale było mięso z dzika oraz suszone śliwki i żurawina.