Smalec Klebusa
: pn kwie 22, 2013 10:29 am
SMALEC KLEBUSA
*około 1kg słoniny (najlepiej przerośniętej)
*3 cebule
*3 jabłka
*0,5 kg kiełbasy lub cokolwiek mięsnego
*przyprawy według uznania ja dałem
-liść laurowy
-pieprz w ziarnach
-sól
-sproszkowane suche grzyby leśne
Słoninę kroimy na drobne kosteczki i od razu wrzucamy do rozgrzanego rondla niech się wytapia. Ogień na minimum inaczej się przypali. Kroimy kiełbasę również na drobną kostkę i od razu dodajemy do pykającej słoniny, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulkę. Po jakimś czasie jak widzimy że zostały małe nie wytopione kawałeczki słoniny dodajemy jabłka również pokrojone w drobną kosteczkę.
SMACZNEGO
*około 1kg słoniny (najlepiej przerośniętej)
*3 cebule
*3 jabłka
*0,5 kg kiełbasy lub cokolwiek mięsnego
*przyprawy według uznania ja dałem
-liść laurowy
-pieprz w ziarnach
-sól
-sproszkowane suche grzyby leśne
Słoninę kroimy na drobne kosteczki i od razu wrzucamy do rozgrzanego rondla niech się wytapia. Ogień na minimum inaczej się przypali. Kroimy kiełbasę również na drobną kostkę i od razu dodajemy do pykającej słoniny, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulkę. Po jakimś czasie jak widzimy że zostały małe nie wytopione kawałeczki słoniny dodajemy jabłka również pokrojone w drobną kosteczkę.
SMACZNEGO