To mój pierwszy przepis na tym forum i wiem, że się nie zawiedziecie. A mam jeszcze kilka Asów w rękawie.
STEP I
Mięso mielone memłamy z :
-jajem
-cebulką siekaną zeszkloną lub przypaloną.
-1/2 torby ugotowanego ryżu (lub nie)
-serem żółtym startym lub innym (MA£O)(ja sie bawię i wkładam ser później do każdej bouli oddzielnie np. kawałek fety!GRECKIEJ!)
-musztardą (dużo)
-WSZYSTKIE PRZYPRAWY DOMOWE PO SZCZYPCIE + DUżO SWOJEJ ULUBIONEJ
- Bułka namoczona offcourse.
Włączamy Piecyk na ok. 180.
WK£ADAMY DO LODÓWKI żEBY SIę PRZEGRYZ£O.
STEP II
Smarujemy masłem Rynnę, brytfankę lub coś innego.
Wlewamy pomidora jak do canneloni na spód małą warstwę (lub nie).
STEP III
Lepimy małe kulki (BOULE) namoczonymi rączkami w wodzie.
I po prostu układamy w naczynku do pieczenia obok siebie.
STEP IV
Siekamy pieczarki, marchew i cebulkę i inne warzywa które są w lodówce prawie przeterminowane i usypujemy na dno mieszankę warzyw lub na boule.( ważne żeby były w sosie - patrz step V)
STEP V
Robimy sos z torebki pieczeniowy Ciemny lub Jasny. 1 styka, a jak duże naczynie to 2 sztuki i zalewamy wszystko do połowy.
Boule muszą być nim zalane przed pieczeniem do ok.połowy ich wysokości
tak żeby się spiekły na górze a na dole były uduszone oraz aby sos nie wyciekał w piekarniku jak będzie bulgotał.
Można posypać teraz z góry serem lub zieleniną lub czego dusza zapragnie.
STEP THE END
Wkładamy do piekarnika na30- 40 minut 180 C.
Gotujemy kartofle przygotowujemy stół.
Głębokie talerze - układamy tłuczone ziemniory - wykładamy Boule i zalewamy sosem z warzywami do smaku.
WSKAZÓWKA
- Ja zawsze za mało warzyw dodaję do potrawy...i zawsze mi ich mało.(więc nie oszczędzać na tym!)
SOS POLEWAMY OSZCZęDNIE.
żeby się na drugi dzień się miało w czym pogrzać, no chyba ze na raz połkniecie ze smakiem szamę jaką sobie wymyśliłem i napiszecie jak wam smakowało?
TAKI JEST EFEKT KOńCOWY.
Uploaded with ImageShack.us
SMACZNEGO POZDRAWIAM.
My Wife loves It!