Sałatki i surówki

Podforum dla osób, które uwielbiają gotować lub jeść coś pysznego! To miejsce dla tych, którzy chcą się podzielić z innymi swoimi przepisami kulinarnymi oraz pomysłami na przepyszne dania. Uwielbiasz dobrą kuchnię? To miejsce dla Ciebie!

Moderator: GTW

Sałatki i surówki

Postautor: Agim6 » pn lip 20, 2009 7:29 pm

Ja na początek polecę coś takiego:
składniki:
*sałata
*śliwki
*cebulka

sos:
*pół szklanki majonezu
*pół szklanki jogurtu naturalnego
* przyprawy: sól, cukier, pieprz, można dodać też koper

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, śliwki kroimy w paski, a cebulę w półplastry. Wszystko mieszamy i dodajemy sos.

SMACZNEGO!!
Pozdrawiam
A.
Agim6
 
Posty: 673
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 1:12 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: stentonik » pn lip 20, 2009 7:34 pm

Oooo, świetnie to wyglada, może jutro sobię zrobię i zona mi nie zje bo z mazonejem :mrgreen:

A jakie śliwki?
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: Leelooo » pn lip 20, 2009 7:37 pm

Stenciu foch?ze nie odpsiuje na picie
Pozdrawiam Marzena


Obrazek
Leelooo
 
Posty: 857
Rejestracja: pn sie 18, 2008 5:41 pm
Lokalizacja: PIASECZNO

Postautor: Agim6 » pn lip 20, 2009 7:39 pm

mogą być węgierki, tylko sezon nie na śliwki..
Ja na początek nieprzychylnie zareagowałam na taką propozycję, ponieważ śliwki z cebulką nie pasowały mi jakoś, ale jak spróbowałam to bardzo mi podpasowało dlatego polecam :)
Proponuję dodać większą ilość sałaty i śliwek, z cebulką nie przesadzać :)
Pozdrawiam
A.
Agim6
 
Posty: 673
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 1:12 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: stentonik » pn lip 20, 2009 7:59 pm

Leelooo pisze:Stenciu foch?ze nie odpsiuje na picie


Cio? Nie kumam...
Awatar użytkownika
stentonik
 
Posty: 4102
Rejestracja: pn wrz 10, 2007 7:57 pm
Lokalizacja: Kradziejów;)

Postautor: Kucyk » pt wrz 18, 2009 8:51 pm

A ja rzucam wyzwanie specom od surówek!

Jak otrzymać surówkę z kapusty dokładne taką jak u chinola?

Ja już pomału dochodzę do tego, ale i tak jeszcze daleko mi do prostoty i zarazem genialności tego smaku...

Wdzięczny za odpowiedź będę.
Obrazek
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.
Awatar użytkownika
Kucyk
 
Posty: 1481
Rejestracja: pt maja 15, 2009 9:06 pm
Lokalizacja: Z wąskiego toru

Postautor: Agim6 » śr wrz 23, 2009 6:13 pm

Kucyk pisze:Jak otrzymać surówkę z kapusty dokładne taką jak u chinola?

specjalistką nie jestem w tym temacie, składniki chyba każdy zna tej surówki, a co do takiej jakości jak u chinola to..hmm chyba wystarczy "niedokisić" kapustę (czy jak to się tam nazywa) i gotowe.
Pozdrawiam
A.
Agim6
 
Posty: 673
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 1:12 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Kucyk » śr wrz 23, 2009 8:31 pm

Agim6 pisze:składniki chyba każdy zna tej surówki


A właśnie że nie! Ja nie znam :D

W chałupie otrzymuję "coś w podobie" i nie mam na myśli nieświeżości, bo jednak u chinola surówka smakuje zacnie...
Obrazek
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.
Awatar użytkownika
Kucyk
 
Posty: 1481
Rejestracja: pt maja 15, 2009 9:06 pm
Lokalizacja: Z wąskiego toru

Postautor: Agim6 » śr wrz 23, 2009 8:59 pm

Więc zapodam co wiem w materii kapusty kiszonej (lub kwaszonej jak kto woli):
Składniki:
kapusta, marchew, listek laurowy, ziele angielskie, sól

Kucyk pisze:W chałupie otrzymuję "coś w podobie" i nie mam na myśli nieświeżości


A co do świeżości to akurat jest tak, że im dłużej się kwasi tym lepiej smakuje.
U chińczyka podają taką świeższą, ja osobiście wolę taką, która dłużej poleży.
Pozdrawiam
A.
Agim6
 
Posty: 673
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 1:12 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Kucyk » czw wrz 24, 2009 7:53 pm

Sęk w tym, że surówka u chinola nie jest kiszona, a jeśli takowa się zdarza, to znak, że jej za dużo zrobiono... Taka sytuacja często ma miejsce w poniedziałki.

Biała kapusta, marchew, cukier, kwasek cytrynowy, olej... i... I właśnie nie wiem co jeszcze! :evil:
Obrazek
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.
Awatar użytkownika
Kucyk
 
Posty: 1481
Rejestracja: pt maja 15, 2009 9:06 pm
Lokalizacja: Z wąskiego toru

Postautor: zemfiroczka » czw wrz 24, 2009 8:53 pm

Kucyk pisze:Biała kapusta, marchew, cukier, kwasek cytrynowy, olej... i... I właśnie nie wiem co jeszcze! :evil:


Jak pracowałam kiedyś w greckiej knajpie, to dodawaliśmy jeszcze ocet z czerwonego wina. I coś tam jeszcze.
"nie wyciągaj mi tu środkowego palca
nawet nie znasz mnie,
a może i znasz, ale nie do końca(...)
co obchodzi cię jak korzystam z szaleństwa
bez czy w pasach bezpieczeństwa "
Awatar użytkownika
zemfiroczka
 
Posty: 1539
Rejestracja: wt kwie 07, 2009 1:15 am

Postautor: Agim6 » czw wrz 24, 2009 9:04 pm

Kucyk pisze:I właśnie nie wiem co jeszcze! Evil or Very Mad

ja też nie wiem :(
Pozdrawiam
A.
Agim6
 
Posty: 673
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 1:12 pm
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Kucyk » czw wrz 24, 2009 9:24 pm

Technologia moja jest taka:

Kapucha na szatkownicy, marchew - tarka, a w odrobinie wrzącej wody rozpuszczam kwas cytrynowy i cukier, dodaję olej i sru do wiaderka z kapustą.
Czemu wiaderko? Bo jak się próbuje energicznie mieszać w misce to część towaru na podłodze, tudzież blacie, ląduje. Ostre mieszanie ma być.
Tylko moja "surówka popularna" (jak to u chinola się takową przyjęło określać) nie jest taka jak u chinola.

P.S. Wydaję mi się, że w hurtowni "Asiafood" są słoiki z napisem "przyprawa do surówki z kapusty"...
Obrazek
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.
Awatar użytkownika
Kucyk
 
Posty: 1481
Rejestracja: pt maja 15, 2009 9:06 pm
Lokalizacja: Z wąskiego toru

Postautor: Kucyk » pn paź 19, 2009 3:58 pm

Od dziś nic nie będzie już takie jak przedtem!

Od dziś już żaden Chińczyk nie będzie pewien swojej przyszłości!

Od dziś nastaje nowa era...

Monopol na surówkę z kapusty "jak u chinola" został przełamany. Zrobiłem jej podróbkę niczym Chińczyk cover markowej odzieży Adidasa!


Haaaaaa!... Obrazek
Obrazek
Z założenia co drugie słowo to: dziękuję, proszę, przepraszam - z tytułu oszczędności czasu i na rzecz "konkretyzacji" części z nich nie będę pisał, co nie zmienia faktu, że są w domyśle.
Awatar użytkownika
Kucyk
 
Posty: 1481
Rejestracja: pt maja 15, 2009 9:06 pm
Lokalizacja: Z wąskiego toru

Postautor: Sylwia » pn paź 19, 2009 4:37 pm

Kucyk pisze:Monopol na surówkę z kapusty "jak u chinola" został przełamany.

a podzielisz się przepisem tej podróbki ??? :D
pozdrawiam
Sylwia

"w życiu piękne są tylko chwile"

zapraszam na mój fotoblog ze zdjęciami
Awatar użytkownika
Sylwia
 
Posty: 407
Rejestracja: pt paź 02, 2009 2:08 pm
Lokalizacja: Zalesie Dolne

Następna

Wróć do Kulinarne szaleństwa mieszkańców

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości