autor: baskaka80 » pn lut 09, 2015 2:11 pm
Sałatka z ciabattą i szynką
Składniki
ciabatta
2 ząbki czosnku
oliwa
suszone oregano i tymianek
4 łyżki balsamico
sól
pieprz
cukier
4 duże słodkie, mięsiste pomidory
kilka plasterków prosciutto (lub innej suszonej wędliny)
parmezan
listki bazylii
Etapy przygotowania
Ciabattę kroimy w cienkie kromki. Czosnek siekamy, mieszamy z 4 łyżkami oliwy oraz oregano i tymiankiem do smaku, smarujemy kromki ciabatty. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na chrupiąco (można też obsmażyć na patelni). Balsamico ucieramy z 6 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Pomidory kroimy w plasterki (najlepiej w poprzek). Na dużym płaskim talerzu układamy na przemian upieczone kromki,
plastry pomidora i szynki, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i bazylią.